Vergelijking van populaire talen platformen: Duolingo

Taalverwerving speelt een cruciale rol in onze geglobaliseerde wereld, waarin communicatie met mensen van verschillende achtergronden steeds belangrijker wordt. Online talen platformen zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot populaire hulpmiddelen om nieuwe talen te leren of bestaande vaardigheden te verbeteren. Deze platformen bieden flexibiliteit en toegankelijkheid, waardoor mensen wereldwijd de kans krijgen om zich te verdiepen in verschillende talen en culturen.

Dit artikel heeft als doel een diepgaande vergelijking te bieden tussen twee van de meest bekende en gebruikte online taal platformen: Duolingo en Rosetta Stone. Beide platformen hebben hun eigen benaderingen van taalonderwijs, functies en voordelen, en de keuze tussen hen kan een belangrijke beslissing zijn voor iedereen die een nieuwe taal wil leren. 

In de volgende secties zullen we de achtergrondinformatie over Duolingo en Rosetta Stone verkennen, de gebruiksvriendelijkheid, leermaterialen, gamificatie-elementen, progressietracking, prijsmodellen, gemeenschap aspecten en meer in overweging nemen. We zullen ook de effectiviteit van beide platformen onderzoeken en persoonlijke aanbevelingen doen op basis van leerdoelen en leerstijlen. Aan het einde van dit artikel hopen we dat lezers een goed geïnformeerde keuze kunnen maken tussen Duolingo en Rosetta Stone, passend bij hun individuele behoeften en voorkeuren voor taalverwerving. Bovendien werpen we een blik op de toekomst van online taalonderwijs en de evolutie van deze platforms in de komende jaren.

Achtergrondinformatie over Duolingo

Duolingo, opgericht in 2011 door Luis von Ahn en Severin Hacker, heeft sindsdien een opmerkelijke groei doorgemaakt. Het platform is ontstaan uit de visie om gratis taalonderwijs voor iedereen toegankelijk te maken, waarbij het leren van een nieuwe taal zowel effectief als leuk moet zijn. De oprichters wilden ook een maatschappelijk nuttig element toevoegen aan het leerproces, waarbij gebruikers tijdens het leren ook bijdragen aan het vertalen van echte teksten op het internet.

Een van de belangrijkste kenmerken van Duolingo is het gebruik van gamificatie om leren aantrekkelijk te maken. Het biedt korte, interactieve lessen die zijn ontworpen om in de dagelijkse routine van gebruikers te passen. Duolingo richt zich op een breed publiek, van beginners tot gevorderde taalleerders, en biedt een scala aan talen, waaronder populaire opties zoals Engels, Spaans, Frans en Duits. 

De methodologie van Duolingo is gebaseerd op herhaling, opbouw van taalvaardigheden en de geleidelijke toenemende moeilijkheidsgraad van oefeningen. Gebruikers worden aangemoedigd om regelmatig te oefenen en hun voortgang bij te houden. Met een gratis basisversie en een premium abonnement is Duolingo een aantrekkelijke keuze voor mensen die een nieuwe taal willen leren zonder financiële barrières. Deze achtergrondinformatie biedt een solide basis voor het begrijpen van Duolingo als een taal leerplatform en zal helpen bij het vergelijken met Rosetta Stone later in het artikel.

Achtergrondinformatie over Rosetta Stone

Rosetta Stone, opgericht in 1992 door Allen Stoltzfus, is een bekend en lang bestaand taal leerplatform. Het platform dankt zijn naam aan de beroemde Steen van Rosetta, die hielp bij het ontcijferen van Egyptische hiërogliefen. Dit weerspiegelt het kernidee van het platform om taal te ontcijferen en begrijpelijk te maken voor iedereen. Sinds de oprichting heeft Rosetta Stone gestaag zijn positie in de wereld van taalonderwijs uitgebreid.

Een van de belangrijkste kenmerken van Rosetta Stone is de nadruk op totale onderdompeling in de doeltaal. Het platform vermijdt expliciete vertalingen en leert talen door middel van visuele associaties en contextuele oefeningen. Rosetta Stone heeft zich altijd gericht op serieuze taalleerders en zakelijke professionals, waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van praktische taalvaardigheden voor dagelijks gebruik en professionele doeleinden.

Het platform biedt een breed scala aan talen om te leren, met een focus op wereldwijd relevante talen zoals Engels, Spaans, Frans, Chinees en Arabisch. De leer methodologie van Rosetta Stone is gebaseerd op de principes van natuurlijk taalverwerving, waarbij gebruikers de taal op dezelfde manier leren als hun moedertaal, door middel van herhaling en contextuele blootstelling. Deze achtergrondinformatie helpt bij het begrijpen van de unieke benadering van Rosetta Stone ten opzichte van taalonderwijs en vormt een basis voor de latere vergelijking met Duolingo.

Gebruiksvriendelijkheid van beide platformen

De gebruiksvriendelijkheid van online taal leerplatformen is van cruciaal belang voor de algehele leerervaring. Wat betreft de interface en navigatie, Duolingo staat bekend om zijn intuïtieve en gebruiksvriendelijke ontwerp. De interface is schoon en overzichtelijk, met gemakkelijk te begrijpen pictogrammen en menu’s. Navigeren door de app of website is eenvoudig en vereist doorgaans minimale instructies.

Rosetta Stone daarentegen staat bekend om zijn gestroomlijnde interface die gericht is op de visuele aanpak van taalverwerving. Hoewel sommige gebruikers dit als verfrissend ervaren, kan het voor anderen enigszins ongewoon aanvoelen, vooral voor diegenen die gewend zijn aan meer traditionele lesmethoden. De intuïtieve navigatie is echter een pluspunt voor zowel beginners als ervaren gebruikers.

Het registratieproces en de accountinstellingen variëren enigszins tussen de twee platformen. Duolingo maakt het gemakkelijk om een account aan te maken, en biedt zowel een gratis versie als een betaald abonnement voor extra functies. Het beheren van accountinstellingen en het volgen van de voortgang is rechttoe rechtaan.

Rosetta Stone heeft historisch gezien een iets complexer registratieproces gehad, met minder flexibiliteit in de gratis versie. Het platform biedt echter gedetailleerde voortgangsrapportage en de mogelijkheid om verschillende taalpakketten aan te schaffen, wat voor sommige gebruikers aantrekkelijk kan zijn.

Wat betreft beschikbaarheid op verschillende apparaten, beide platformen hebben apps voor smartphones en tablets, waardoor gebruikers onderweg kunnen leren. Duolingo biedt ook een webversie, terwijl Rosetta Stone aanvullende software voor desktop gebruik heeft. Deze variatie in beschikbaarheid geeft gebruikers de flexibiliteit om te kiezen welk apparaat het beste bij hun leerstijl past. Over het algemeen zijn beide platformen redelijk gebruiksvriendelijk, maar de voorkeur kan afhangen van persoonlijke voorkeuren en het niveau van technische vaardigheden.

Leermaterialen en -hulpmiddelen

Beide Duolingo en Rosetta Stone bieden een scala aan lessen en oefeningen om taalvaardigheid te ontwikkelen. Duolingo staat bekend om zijn interactieve lessen die variëren in moeilijkheidsgraad. Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende vaardigheidsniveaus, zoals beginner, gevorderd of conversatie. De lessen omvatten typische taaloefeningen zoals vertalingen, woordenschatopbouw, luisteroefeningen en gesprekspraktijk. De gamificatie-elementen in Duolingo, zoals beloningen en punten, motiveren gebruikers om regelmatig te oefenen.

Rosetta Stone, aan de andere kant, benadrukt de immersieve aanpak. Het platform biedt geen expliciete vertalingen en leert gebruikers de taal door middel van visuele associaties en contextuele oefeningen. De lessen zijn opgebouwd rond onderdompeling in de taal, met de nadruk op uitspraak en grammaticale structuren. De oefeningen omvatten spraakherkenning, waarbij gebruikers hun uitspraak kunnen oefenen door te luisteren en na te bootsen.

De kwaliteit en diversiteit van lesmaterialen verschillen tussen de twee platformen. Duolingo biedt een breed scala aan talen en heeft de neiging om meer gestandaardiseerde taallessen aan te bieden. Het is gericht op algemene taalverwerving en is geschikt voor dagelijks gebruik.

Rosetta Stone richt zich daarentegen op een diepgaande en contextuele benadering van taalverwerving. Het biedt hoogwaardige lesmaterialen die zijn ontworpen om gebruikers te helpen met praktische taalvaardigheden. De nadruk ligt op echte gesprekken en culturele inbedding.

In termen van kwaliteit en diversiteit hangt de keuze tussen Duolingo en Rosetta Stone af van individuele leerbehoeften en voorkeuren. Duolingo biedt een breder scala aan talen en is ideaal voor beginners, terwijl Rosetta Stone zich richt op diepgaande taalvaardigheid en culturele begrip.

Gamificatie en motivatie

Gamificatie speelt een belangrijke rol in zowel Duolingo als Rosetta Stone, zij het op verschillende manieren. Duolingo is bekend om zijn speelse benadering van taalverwerving, waarbij gebruikers worden beloond met punten, medailles en virtuele valuta naarmate ze vorderen. Dit motiveert gebruikers om dagelijks te oefenen en hun prestaties te verbeteren. De toegevoegde competitieve elementen, zoals het vergelijken van scores met vrienden, verhogen de betrokkenheid en motivatie van gebruikers.

Rosetta Stone daarentegen richt zich minder op traditionele gamificatie-elementen en concentreert zich eerder op de intrinsieke motivatie van leerlingen. Het platform streeft ernaar om een gevoel van prestatie en zelfvertrouwen op te bouwen door middel van een diepgaand leerproces dat gebaseerd is op herhaling en contextueel begrip. De visuele en immersieve aanpak van Rosetta Stone kan leerlingen intrinsiek motiveren door hen te helpen zich onder te dompelen in de taal en zich zelfverzekerder te voelen in hun communicatie.

De invloed van gamificatie op leerlingen is divers en varieert van persoon tot persoon. Voor sommige mensen zijn beloningen en punten een krachtige stimulans om dagelijks te oefenen en hun voortgang bij te houden. Anderen geven echter de voorkeur aan een meer intrinsieke motivatie, waarbij ze zich gemotiveerd voelen door de tastbare vooruitgang die ze boeken in hun taalvaardigheid.

In het algemeen is het belangrijk om te erkennen dat gamificatie een nuttig hulpmiddel kan zijn om de motivatie van leerlingen te versterken, maar het is niet de enige factor die bepaalt hoe effectief een taal leerplatform is. De juiste balans tussen gamificatie en een effectieve leerbenadering is cruciaal om leerlingen gemotiveerd en betrokken te houden tijdens hun taalverwerving reis.

Progressie tracking en evaluatie

Zowel Duolingo als Rosetta Stone bieden tools om de voortgang van gebruikers bij te houden en te evalueren. Duolingo houdt de voortgang van gebruikers bij door middel van punten, niveaus en prestaties. Gebruikers kunnen hun scores en statistieken in realtime volgen, waardoor ze inzicht krijgen in hun sterke en zwakke punten. Het platform stimuleert regelmatige evaluatie door dagelijkse doelen en herhalingsoefeningen aan te bieden om geleerde vaardigheden te behouden.

Rosetta Stone legt de nadruk op continue evaluatie en feedback zonder scores of punten. Het platform evalueert de prestaties van gebruikers door middel van spraakherkenningstechnologie en oefeningen die de uitspraak en begrip testen. Gebruikers worden aangemoedigd om regelmatig te oefenen en hun voortgang te meten door middel van voortgangsrapportage.

Het belang van regelmatige evaluatie en feedback in taalonderwijs kan niet worden overschat. Het stelt leerlingen in staat om te begrijpen waar ze staan in hun taalverwervingsproces en waar ze verbeteringen kunnen aanbrengen. Regelmatige evaluatie motiveert leerlingen om te blijven oefenen en helpt hen om doelen te stellen en te bereiken.

Zowel Duolingo als Rosetta Stone bieden mogelijkheden voor zelfevaluatie en voortgangscontrole, zij het op verschillende manieren. De keuze tussen de twee platformen hangt vaak af van de persoonlijke voorkeur van de gebruiker en de gewenste leerervaring, maar het belang van voortgangstracking en evaluatie blijft consistent in beide benaderingen van taalonderwijs.

Prijsmodellen en beschikbare abonnementen

De kostenstructuur van Duolingo is grotendeels gebaseerd op een freemium model. Duolingo biedt een gratis versie met toegang tot de meeste functies en lesmaterialen, maar bevat ook advertenties en beperkte offline toegang. Voor gebruikers die een ad-free en premium ervaring willen, biedt Duolingo Duolingo Plus aan als een betaald abonnement. Dit abonnement biedt voordelen zoals offline toegang, onbeperkt hartjes (fouten maken heeft geen gevolgen), en meer.

Rosetta Stone daarentegen heeft traditioneel een kostenmodel gehanteerd waarbij gebruikers betalen voor toegang tot de volledige cursus. Dit omvat vaak de aanschaf van een taalpakket voor een bepaalde periode of een lifetime-abonnement. Rosetta Stone biedt ook mobiele apps en online toegang voor gebruikers die de voorkeur geven aan flexibiliteit en mobiliteit.

De vergelijking van prijs en waarde tussen Duolingo en Rosetta Stone kan variëren afhankelijk van de behoeften en verwachtingen van de gebruiker. Duolingo biedt een gratis instapniveau voor taalverwerving, wat aantrekkelijk kan zijn voor budget bewuste gebruikers. Rosetta Stone daarentegen biedt een gestructureerde en diepgaande aanpak tegen een prijs, die voor sommige gebruikers als een investering in taalvaardigheid wordt beschouwd.

Het is belangrijk voor potentiële gebruikers om hun budget, leerdoelen en voorkeuren te overwegen bij het evalueren van de prijs en waarde van elk platform. Beide Duolingo en Rosetta Stone bieden waardevolle leermogelijkheden, maar de keuze hangt af van wat het beste past bij de individuele behoeften en financiële situatie.

Community en sociaal aspect

Zowel Duolingo als Rosetta Stone hebben gemeenschaps- en sociale aspecten geïntegreerd in hun platformen om de leerervaring te verbeteren. Duolingo biedt gebruikers de mogelijkheid om vrienden toe te voegen en met elkaar te concurreren in wekelijkse uitdagingen. Dit element van sociale interactie stimuleert gebruikers om regelmatig te oefenen en motiveert hen om hun voortgang bij te houden. Er zijn ook discussieforums waar gebruikers vragen kunnen stellen, antwoorden kunnen bieden en taal gerelateerde discussies kunnen voeren. Dit creëert een gevoel van gemeenschap onder Duolingo-gebruikers en biedt een platform voor het delen van kennis en ervaringen.

Rosetta Stone richt zich meer op individuele leertrajecten, maar biedt toch gemeenschapsfuncties zoals live tutoring sessies en oefenen met andere gebruikers in een virtuele omgeving. De mogelijkheid om met native speakers te communiceren via Rosetta Stone Live Tutoring kan de taalvaardigheid van gebruikers verbeteren en een extra dimensie toevoegen aan de leerervaring. Het platform legt de nadruk op de praktische toepassing van taal, en deze sociale interactie mogelijkheden kunnen gebruikers helpen hun taalvaardigheden in real-world situaties te oefenen.

Het belang van gemeenschaps- en sociale aspecten in taalonderwijs kan niet worden onderschat. Het stelt gebruikers in staat om te leren van anderen, ondersteuning te krijgen van medeleerlingen en daadwerkelijke gesprekspraktijk te ervaren. Beide Duolingo en Rosetta Stone bieden mogelijkheden voor sociale interactie, zij het op verschillende manieren, waardoor gebruikers kunnen profiteren van de voordelen van leren in een gemeenschap. De keuze tussen de twee platformen hangt vaak af van individuele voorkeuren en de gewenste mate van sociale betrokkenheid in het leerproces.

Unieke kenmerken en voordelen van elk platform

Elk taal leerplatform, zoals Duolingo en Rosetta Stone, heeft unieke kenmerken en voordelen die hen onderscheiden in de wereld van online taalonderwijs.

Duolingo onderscheidt zich door zijn laagdrempelige benadering en gratis toegang tot taallessen. De gamificatie-elementen, zoals punten en beloningen, maken het leuk en motiverend voor gebruikers van alle leeftijden. Het platform biedt een breed scala aan talen, waaronder enkele minder gangbare, en is ideaal voor mensen die willen beginnen met het leren van een nieuwe taal zonder financiële verplichtingen. Het heeft ook een actieve gemeenschap van gebruikers die discussieforums en uitdagingen aanbieden, waardoor een gevoel van gemeenschap ontstaat.

Aan de andere kant, Rosetta Stone valt op door zijn focus op totale onderdompeling en natuurlijke taalverwerving. Het vermijdt expliciete vertalingen en stimuleert gebruikers om de taal te leren zoals ze hun moedertaal hebben geleerd, door middel van context en visuele associatie. Dit benadrukt de praktische toepassing van taalvaardigheden en de ontwikkeling van conversatievaardigheden. Rosetta Stone biedt ook live tutoring sessies met native speakers en legt de nadruk op uitspraak en grammatica.

Het kiezen tussen Duolingo en Rosetta Stone hangt af van individuele voorkeuren en doelen. Duolingo is geweldig voor beginners en budget bewuste leerlingen, terwijl Rosetta Stone een diepgaande benadering biedt en geschikt is voor diegenen die streven naar uitgebreide taalvaardigheid en praktische toepassing in het echte leven. Het is belangrijk om de unieke kenmerken van elk platform te overwegen bij het maken van een keuze voor taalverwerving.

Beoordelingen en feedback van gebruikers

Het verzamelen van meningen en feedback van gebruikers is van onschatbare waarde bij het beoordelen van de effectiviteit en bruikbaarheid van taal leerplatformen zoals Duolingo en Rosetta Stone. Gebruikers hebben in de loop der jaren hun perspectieven gedeeld, wat een inzicht biedt in de sterke punten en zwakke punten van beide platformen.

Duolingo wordt vaak geprezen om zijn gebruiksgemak, toegankelijkheid en de leuke, gamified benadering van taalverwerving. Gebruikers waarderen de diversiteit aan beschikbare talen en het feit dat het platform gratis toegang biedt tot taallessen. Het systeem van punten en beloningen stimuleert dagelijkse praktijk, en velen zien dit als een positief aspect van Duolingo. Echter, sommige gebruikers merken op dat de diepgang van de lessen kan variëren en dat de uitspraak- en spreekvaardigheid aspecten van sommige talen minder prominent aanwezig kunnen zijn.

Rosetta Stone wordt vaak geprezen vanwege zijn nadruk op totale onderdompeling en natuurlijke taalverwerving. Gebruikers waarderen de kwaliteit van de lesmaterialen en de mogelijkheid om te oefenen met native speakers via live tutoring sessies. De immersieve aanpak wordt als zeer effectief beschouwd bij het ontwikkelen van conversatievaardigheden. Aan de andere kant vinden sommige gebruikers het kostenaspect een nadeel en geven ze aan dat het Rosetta Stone-platform duurder kan zijn dan andere opties op de markt.

De beoordelingen en feedback van gebruikers benadrukken het belang van het overwegen van individuele behoeften en doelen bij het kiezen tussen Duolingo en Rosetta Stone. Beide platformen hebben sterke punten en zwakke punten, en wat voor de ene gebruiker werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het is dus essentieel om de mening van gebruikers in overweging te nemen bij het maken van een weloverwogen keuze voor taalverwerving.

Prestaties in taalverwerving

Het beoordelen van de effectiviteit van taal leerplatformen zoals Duolingo en Rosetta Stone is een complexe taak en vereist een grondige analyse van onderzoek en gebruikersgegevens. Duolingo heeft verschillende interne studies uitgevoerd die suggereren dat regelmatig gebruik van hun platform leidt tot aanzienlijke vooruitgang in taalvaardigheid. Deze studies tonen aan dat gebruikers na een bepaalde periode merkbare verbeteringen in luister- en spreekvaardigheid laten zien. Duolingo’s adaptieve algoritmen passen de lesstof aan het individuele niveau aan, wat als een sterke troef wordt gezien.

Aan de andere kant heeft Rosetta Stone zijn effectiviteit bewezen door de nadruk te leggen op natuurlijke taalverwerving en totale onderdompeling. Het platform biedt geen expliciete vertalingen en concentreert zich op het ontwikkelen van praktische taalvaardigheden. Onderzoek heeft aangetoond dat deze benadering kan resulteren in een diepgaand begrip van de taal, met de nadruk op het vermogen om vloeiend en effectief te communiceren.

Het beoordelen van de effectiviteit van beide platformen kan echter variëren afhankelijk van individuele leerstijlen en de mate van toewijding van de gebruiker. Sommige gebruikers kunnen succesvol zijn in het bereiken van hun taaldoelen met behulp van Duolingo, terwijl anderen de voorkeur geven aan de gestructureerde aanpak van Rosetta Stone. Bovendien spelen persoonlijke doelen, oefenen regelmatig en het gebruik van aanvullende bronnen ook een rol in de uiteindelijke taalverwerving.

Kortom, het is belangrijk om te erkennen dat beide platformen effectieve hulpmiddelen kunnen zijn voor taalverwerving, maar het succes hangt vaak af van hoe goed ze aansluiten bij de specifieke behoeften en leerstijlen van individuele gebruikers.

Persoonlijke aanbevelingen op basis van doelen en leerstijl

De keuze tussen Duolingo en Rosetta Stone wordt sterk beïnvloed door de individuele doelen en leerstijlen van de gebruiker. Hier zijn enkele persoonlijke aanbevelingen op basis van verschillende leerbehoeften:

Voor beginners en budget bewuste leerlingen

Duolingo is een uitstekende keuze voor mensen die net beginnen met het leren van een nieuwe taal en de kosten laag willen houden. De gratis versie biedt toegang tot een breed scala aan talen en leermaterialen.

Voor gebruikers die flexibiliteit en gamificatie waarderen

Duolingo is ideaal voor mensen die leren in hun dagelijkse routine willen integreren. De gamificatie-elementen maken het leuk en motiverend voor regelmatige oefeningen.

Voor diepgaande taalvaardigheid en cultureel begrip

Rosetta Stone legt de nadruk op totale onderdompeling en natuurlijke taalverwerving. Dit platform is geschikt voor gebruikers die zich willen concentreren op diepgaande taalvaardigheid en culturele inbedding.

Voor praktische toepassing en conversatievaardigheden

Rosetta Stone is sterk in het ontwikkelen van conversatievaardigheden en uitspraak. Als je snel vloeiend wilt kunnen communiceren in een nieuwe taal, kan dit de juiste keuze zijn.

Voor gebruikers die live interactie willen met native speakers

Rosetta Stone biedt live tutoring sessies met native speakers, wat een waardevolle kans is om met echte mensen te oefenen en feedback te krijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen ‘one-size-fits-all’ antwoord is bij het kiezen tussen deze platformen. De beste keuze hangt af van je specifieke doelen, leervermogen en persoonlijke voorkeuren. Het kan zelfs nuttig zijn om beide platformen uit te proberen en te zien welke het beste bij je past.

Conclusie

In samenvatting, het vergelijken van Duolingo en Rosetta Stone onthult unieke kenmerken en sterke punten voor elk platform. Duolingo biedt een laagdrempelige, gratis benadering van taalverwerving met gamificatie-elementen, geschikt voor beginners en budget bewuste leerlingen. Het platform moedigt dagelijkse oefeningen aan en heeft een actieve gemeenschap van gebruikers. Aan de andere kant legt Rosetta Stone de nadruk op totale onderdompeling, natuurlijke taalverwerving en diepgaande taalvaardigheid. Het platform richt zich op praktische toepassing en biedt live tutoring sessies met native speakers.

Het advies voor potentiële gebruikers bij het kiezen tussen Duolingo en Rosetta Stone hangt af van individuele behoeften en doelen. Voor beginners en diegenen die de kosten willen minimaliseren, kan Duolingo een goede keuze zijn. Als diepgaande taalvaardigheid, culturele inbedding en conversatievaardigheden de prioriteit hebben, is Rosetta Stone wellicht geschikter. Het is ook belangrijk om rekening te houden met persoonlijke leerstijlen en voorkeuren bij het maken van een keuze.

Het uiteindelijke doel is om een taalplatform te kiezen dat het beste past bij jouw individuele behoeften en leerdoelen. Het kan zelfs waardevol zijn om beide platformen uit te proberen om te ontdekken welke benadering het meest effectief is voor jouw specifieke situatie. Ongeacht de keuze, consistentie, toewijding en praktijk zijn de sleutel tot succesvolle taalverwerving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *